↑ Terug naar Vereniging

Geschiedenis

In 1998 ontstond het idee bij de Oudegaaster Frans Huitema om een sloeproeivereniging op te richten. Huitema wist in korte tijd een stel enthousiaste watersporters uit Oudega bereidt te vinden om hem daarmee te helpen. Op 1 juli 1999 werd een vereniging opgericht met een 1e vergadering en werden leden geworven.

In 1999 werd een geschikte 8-persoons sloep gevonden op Urk. Het is een Urker reddingssloep uit 1937. Volgens de gegevens van de sloep zou het een originele reddingssloep zijn van het opleidingsschip “de Pollux” uit IJmuiden. Na enig speurwerk bij de Zeervaartschool van IJmuiden en het Scheepvaartmuseum in Amsterdam is helaas niet de exacte geschiedenis meer te achterhalen. Maar op oude foto’s van “de Pollux” lijkt toch echt onze sloep te staan. De sloep was in zeer slechte staat en kon dus voor weinig geld gekocht worden De opknapper wordt met veel zweten en zwoegen gemaakt tot een pronkstuk om een nieuw leven tegemoet te gaan.

krant4 (Medium) geschiedenis1 roeisloep krant2a

In de Leeuwarder Courant van 26 juli 1999 wordt de oprichting van de sloeproeivereniging vermeld. De krant vermeldt op 25 juni 2011  de herdoop van de gerestaureerde sloep.

Na twee jaar renoveren werd op vrijdag 22 juni 2001 de sloep voor het eerst te water gelaten. De “Skomskower” werd bij deze gelegenheid gedoopt door Lenie Geerligs van cafe “De Trije Doarpen”. De vereniging telt dan negen leden. Net genoeg om een herenteam compleet te maken, dus wordt er in 2001 begonnen met de trainingen onder leiding van Frans Huitema en Hans Pietersen.

In de loop van 2001 komen er nog 15 nieuwe leden bij, zowel dames als heren. Op 3 en 4 november is het dan zover; de eerste wedstrijd wordt geroeid in de Skomskower.  Na 3x 10 km geroeid te hebben, eindigt de Skomskower op een 14e plaats in het eindklassement. Een hele goede prestatie. Vanaf 2002 gaat ook een damesteam meedoen aan de wedstrijden.

In 2008 wordt er nog een sloep aangeschaft door de vereniging; de voormalige roeisloep van Makkum (Ambiorix 2). Deze sloep is een 6-roeier, geschikt voor het damesteam en heeft een HT-nummer. In 2013 krijgt ook de Skomskower een HT nummer.