↑ Terug naar Vereniging

Geschiedenis

In 1998 ontstond aan de bar van het Oudegaaster dorpscafé het idee om een sloeproeivereniging op te richten. In korte tijd werd een stel enthousiaste watersporters bereid gevonden om daarmee te helpen en op 1 juli 1999 werd een vereniging opgericht en vond de eerste vergadering plaats.

In 1999 werd een geschikte 8-persoons sloep gevonden op Urk. Het is een Urker reddingssloep uit 1937. Volgens de gegevens van de sloep zou het een originele reddingssloep zijn van het opleidingsschip “de Pollux” uit IJmuiden. Na enig speurwerk bij de Zeervaartschool van IJmuiden en het Scheepvaartmuseum in Amsterdam is helaas niet de exacte geschiedenis meer te achterhalen. Maar op oude foto’s van “de Pollux” lijkt toch echt onze sloep te staan. De sloep was in zeer slechte staat en kon dus voor weinig geld gekocht worden De opknapper wordt met veel zweten en zwoegen gemaakt tot een pronkstuk om een nieuw leven tegemoet te gaan.

krant4 (Medium) geschiedenis1 roeisloep krant2a

In de Leeuwarder Courant van 26 juli 1999 wordt de oprichting van de sloeproeivereniging vermeld. De krant vermeldt op 25 juni 2011  de herdoop van de gerestaureerde sloep.

Na twee jaar renoveren werd op vrijdag 22 juni 2001 de sloep voor het eerst te water gelaten. De “Skomskower” werd bij deze gelegenheid gedoopt door Lenie Geerligs van cafe “De Trije Doarpen”. De vereniging telt dan negen leden. Net genoeg om een herenteam compleet te maken, dus wordt er in 2001 begonnen met de trainingen onder leiding van Frans Huitema en Hans Pietersen.

In de loop van 2001 komen er nog 15 nieuwe leden bij, zowel dames als heren. Op 3 en 4 november is het dan zover; de eerste wedstrijd wordt geroeid in de Skomskower.  Na 3x 10 km geroeid te hebben, eindigt de Skomskower op een 14e plaats in het eindklassement. Een hele goede prestatie. Vanaf 2002 gaat ook een damesteam meedoen aan de wedstrijden.

In 2008 wordt er nog een sloep aangeschaft door de vereniging; de voormalige roeisloep van Makkum (Ambiorix 2). Deze sloep is een 6-roeier, geschikt voor het damesteam en heeft een HT-nummer. In 2013 krijgt ook de Skomskower een HT nummer.

Het 20 jarig jubileum van de club vond plaats in de zomer van 2019, met een vriendschappelijke Roverspollerace. In 2019 werd er gestart met de bouw van een St Ayles Skiff, om onze vloot uit te breiden en een bredere doelgroep te kunnen bedienen. Bestuurslid Jos Tio en stuurman Pyt Bootsma bouwden een prachtig casco maar helaas ging deze skiff in vlammen op bij een grote brand in een loods Heeg. Al gauw werd met groot enthousiasme gestart met een tweede St Ayles Skiff, die uiteindelijk nog mooier werd. De skiff kon in oktober 2020 worden gedoopt onder toeziend oog van leden, bevriende verenigingen, bestuursleden van de Dutch st Ayles Rowing Assosciation en een wethouder van gemeente Súdwest Fryslân. Hoogtepunt was de verrassingsact van een heuse doedelzakband als ode aan de Schotse roots van de St Ayles Skiff. In 2021 is de vereniging uitgegroeid tot ruim 50 leden en zijn we van maart tot begin november vier avonden per week op het water te vinden. De skiff vaart zelfs in de wintermaanden door en wordt vooral overdag gebruikt.