Harlingen-Terschelling 2015 verslag

nijsljochter1De Aldegeaster Skomskowers

Nijsljochter juni 2015

Op vrijdag 15 mei 2015 vond de 41e Harlingen-Terschelling race plaats. Zowel het dames- als het herenteam van de Aldegeaster Skomskowers gingen de barre tocht van 34 kilometer aan en… beide teams haalden de overkant!
De dames vertrokken om 9.00 uur, de heren om 9.20. In groepen van tien sloepen werd er gestart. Het waaide hard (windkracht 4-5, Noord-Oost) dus stil liggen op de startlijn was al een hele toer. Met het verlossende startschot begon de strijd; vol adrenaline in sprint de haven uit, de wilde zee op. Dit was een heel spektakel en voor de roeiers was het super dat er Oudegaasters en andere bekenden op de kade en de pier stonden aan te moedigen.

sloeproeienBij de eerste meters buiten de haven was het even slikken. Wat een golven! Al gauw raakten we er aan gewend en werd de golfslag wat regelmatiger. De harde wind (die in de nacht van te voren naar precies de verkeerde richting was gedraaid) was pittig, maar de stroming hielp ons om toch een goed tempo te houden. Stuurmannen (Geert Koopmans en Theo Verhagen) moesten motiveren en navigeren tegelijk. Onmisbaar, maar niet niks. Dat bleek ook toen het herenteam op een zandbank vastliep! Nadat iedereen overboord was gesprongen om de sloep weer los te trekken, kon de tocht, met een nat pak, toch worden voltooid. Alsnog hadden de heren met hun 8-persoonssloep een mooie eind tijd want in totaal waren ze 3,5 uur onderweg. De dames roeiden met hun 6-persoonssloep in 4,5 uur naar Terschelling.
Eenmaal in de haven was het genieten. Het was afgeladen met publiek en roeiers en wij waren moe maar zeer voldaan. Dus hoewel we vlak voor aankomst nog dachten: “waarom doen we dit?!” en “dit nooit meer!”, na het eerste biertje werd er al voorzichtig over de tocht van volgend jaar gesproken. Nadat we waren bijgekomen op het schip van Edward en Anneke Stienstra, gingen we de kroeg in, waar we opeens weer boordevol energie zaten. Zo werd het toch nog laat die nacht. De volgende dag was het stralend weer op Terschelling en een aantal roeiers bleef nog een nachtje plakken om ook het roeiersbal met prijsuitreiking in de tent mee te maken. Helaas geen prijzen voor de Skomskowers, maar het voltooien van de tocht vonden we al een overwinning op zich. Zondag sleepte ons volgschip de sloepen in alle vroegte terug naar het vasteland.

Inmiddels trainen we weer volop voor volgende wedstrijden. foto-roeiverslagHTDe Kaagrace, Terherne, de Zwarte Water race, Makkum, Amsterdam en Muiden staan onder andere nog op het programma.
Groeten van de Skomskowers
NB: Douwe Bootsma werd met zijn roeiteam van de Zeevaartschool West Terschelling kampioen van de HT 2015. Gefeliciteerd namens de Skomskowers!

 

 

 

 

 

Share