HT race dames 2014

auteur: Geart         HT Sloepenrace Dames 30 mei 2014

Na een winter met veel groot onderhoud ging begin Mei de damessloep te water en kon er getraind worden voor de wedstrijden. Eerst Zaandam, daarna Grou. Maar het meest zagen we toch uit naar de Koninginnewedstrijd van het roeien: de Harlingen Terschelling Race; een tocht van ongeveer 33 km over het Wad.

Donderdag vertrok de sloep achter de sleepvlet van Henk Jan en Lenie (welke ook onze volgboot was) naar Harlingen. Vrijdagochtend 8 uur vertrok de bemanning uit Oudega, wel een beetje gespannen, maar vol goede moed! Aangekomen in Harlingen, eerst een bakje en diverse sanitaire gebeurtenissen (bij enkele meerdere malen), vertrokken we met schitterend weer (zon, weinig wind, wel tegenwind NNO) naar de start, waar om 10.45 uur ons startschot klonk.

We gingen als een kogel los (er werd gezegd: “als ze zo doorgaan halen ze de helft niet eens”). Maar eenmaal in het goede ritme en de juiste slag ging het voortvarend. Aan het einde van de Pollendam moest worden overgestoken naar stuurboordzijde van de vaargeul, waar alle andere boten (zoals de veerboten, een coaster en de Koegelwiek) op ons moesten wachten, en roeiden wij door naar de Blauwe Slenk. Het ging allemaal bijzonder goed.
Dit gehaald te hebben belandden we op een stuk Vliestroom waar weinig betonning lag en we het gevoel hadden dat het niet zo hard meer ging. Maar Frank (matroos bij Henk Jan) zei dat we een snelheid haalden van 6,6 km/uur. Eerst dachten we dat kan niet, maar het bleek waar te zijn, dus volle kracht vooruit.

Aangekomen op een stuk waar Vliestroom en Westmeep bij elkaar komen werd het zwaar. Rare stroming en aanwakkerende wind tegen, en een kleine opkomende vermoeidheid hielpen niet mee. Dit zware stuk duurde ongeveer een uur met hier en daar een moeilijke zucht en een achteruit biddend woord haalden we de oversteek van een ondiepe zandplaat. Na deze zandplaat te hebben overgestoken, met soms de grond te raken, gingen we met de Brandaris in zicht het laatste stuk in.

Het was nog ongeveer een uur roeien en op dit stuk hadden we weer krachten opgedaan (waar vandaan? Joost mag het weten..).Maar het ging weer hard. Ook haalden we hier nog sloepen in waaronder een 8 roeier Heren van het Korps Mariniers (met tattoos).
Zo werd de finish bereikt met een bruis voor de kop onder luid gejuich van heel veel publiek op de kade.

Met een geweldige tijd van 4 uur 58 minuten en 56 sec een een gemiddelde snelheid van bijna 6,5 km/uur hebben we de tocht volbracht. SUPER SUPER SUPER
In de luwte van de volgboten met sterke verhalen en de nodige biertjes maakte de vermoeidheid plaats voor voldoening.. nog niets wetende wat de uitslag was, die we de volgende dag pas hoorden.

Van de 35 damessloepen een 20e plaats en van 12 “damessloepen 6 roeiers” de 4e snelste tijd. Dit maakte de blijdschap nog groter!
Dit was het verslag van een onvergetelijke dag!

Kom volgend jaar maar eens kijken; hartstikke leuk (ook voor ons).

DE ROEIERS: NYNKE, SIETA, TINEKE, ANNEKE, YMIE, LENIE
STUURMAN: GEART

 

Share